Nyheter

Esbodagen var större än någonsin: 75 000 besök på nästan 300 evenemang

Sommaren kulminerade i en stadsfest för alla det sista veckoslutet i augusti. På grund av jubileumsåret Finland 100 var Esbodagen extra stor. Veckoslutets programutbud i Esbo var ett av de största under det nationella jubileumsveckoslutet.  I program och arrangemang deltog över 3 000 personer som ordnade nästan 300 evenemang för 75 000 besökare, vilket var nytt rekord.

Veckoslutet började redan på fredag

De första evenemangen började redan fredag morgon klockan nio. Då kom hundratals små, ivriga vänner till mumintrollet till Karahusets filmpicknick. En bil med devisen Tour de Espoo körde runt om i staden och delade ut programtips och ballonger och gladde publiken med flera meter stora såpbubblor som skapades av Ruffle Army.

I Hagalunds idrottspark spelades under veckoslutet 898 matcher på Europas största basketturnering för juniorer, Tallink Tournament. Över 4 000 juniorer deltog och turneringen slog alla publikrekord.

Barnkulturcentret Lilla Aurora, Esbo stadsmuseum och utställningscentret WeeGee bjöd på specialprogram för hundratals dagisbarn och skolelever. Alla daghem fick Esbodagens Finland 100-paket med pyssel tillsammans på posten.

Stadsdirektören delade ut uppmuntringspris, det har redan blivit en tradition.

Öppningsdagen avslutades med stämningsfulla kvällskonserter. Tapiola Ensemble spelade i Hagalunds kyrka och ensemblen Teleks sjöng kärlekssånger i Alberga kyrka. På Esbodagens officiella öppningskonsert uppträdde Tapiola Sinfonietta, Tapiolakören och Felix Zenger i den fullsatta Tapiolasalen i Esbo kulturcentrum. I Sellosalen hade duon från Madventures en show.

Den livliga lördagens höjdpunkt var en bankett tillsammans

Feststämningen var påtaglig i hela staden på lördagen. Vid flagghissningen på öppningen av Finska naturens dag i Haltia blev Finland det första landet i världen som har en allmän flaggdag för naturen.

Byfesten i Köklax badade i solsken och det blev trångt om utrymmet. Där belönades bygdens son Jesse Honkonen för sina insatser. Han är mångfaldig medaljör i Special Olympics.

Utöver de traditionella evenemangen på Esbodagen erbjöd otaliga nya evenemang på nya upplevelser. Esbo tingsrätt hade öppet hus för första gången. Barnen deltog i en frågesport med tingsrätten som tema. Alla som deltog fick diplomet Liten domare.  Esbo caterings splitternya centralkök i Kilo öppnade.  För de otaliga intresserade besökarna uppdagades att köket kommer att laga 11 600 portioner per vardag för dagisbarnen.

Bron över Esbo station genomgick en fullständig metamorfos. Betongröret förvandlades till en catwalk där modeller från den internationella mötesplatsen Trapesa stolt visade upp högtidsdräkter från Finland och världen.  Platsen framför Entresse kunde beskådas i nytt ljus när träden utsmyckades med stickad graffiti som skapats av tiotals Esbobor.

Kören Espoon Laulu sjöng sånger om natur, drömmar och kärlek på Villa Elfviks strandäng. Det romantiska landskapet bland hövolmarna fick publiken att sjunga med.

Den fullspäckade lördagen kulminerade i en picknickbankett tillsammans. Man satsade ordentligt på Finland 100-temat med klädsel, dekor, specialdukningar, middagstal och spontan samsång.

Söndagen kulminerade i ett festverk med anledning av Finland 100

Den soliga söndagen fick folk på benen och promenaderna i Gräsa, Hagalund och Otnäs var fullsatta. Populär var också gatucirkusturnén som hann uppträda på sex platser med humoristiska malörer och hisnande nummer.

Den glada stämningen fortsatte i Louhisalen. Där visades filmen Helgalna Finland från 1967 och regissören själv, Jukka Virtanen berättade om filmen.

En skidtävling med gammaldags träskidor ordnades på Glasbruksbron i Köklax. Skidtävlingar ordnades på den tiden då det fanns ett glasbruk i Köklax. Jubileumsåret Finland 100 till ära ordnades nu en skidtävling på sommaren.

Veckoslutet avrundades festligt när ett festverk, även det jubileumsåret till ära, avtäcktes i Mattby.  Människorna hade i god tid anlänt för att beundra blomsterhavet, som gav upphov till ett glatt sorl. Verkets hundratals cyklamen och krysantem plockades på åtta minuter av Esboborna som tog dem hem till balkongen eller trädgården.

År för år har Esbodagen blivit en allt viktigare stadsdag för Esboborna. År 2018 firas Esbodagen åter sista veckoslutet i augusti.