Nyheter

Esbodagen är Esbos största stadsevenemang

Esbodagen firas i år fredag och lördag 24–25.8

Esbodagen ordnas som en två dagar lång stadsfest 24–25 augusti. Under fredagen och lördagen får man i Esbo uppleva nästan 200 evenemang som är gratis och öppna för alla.

Fredagsmorgonen startar med öppningen av Mejerihuset på Lilla Auroras gård kl. 9. Renoveringen av mejeriet var Esbo stads hyllning till barnfamiljerna i Esbo. På öppningsmorgonen erbjuds program för barn. Mejeribyggnaden som genomgått en stor renovering är ett intressant objekt för alla åldrar.

Esbodagen bjuder på rikligt med program för barn

Den stämningsfulla Kino Riihi på Glims gårdsmuseum visar på fredagen och lördagen kl. 10–17 tecknade Koiramäki-filmer och man får vika gammaldags pappersleksaker.

Esbodagens imponerande textilkonstverk byggs upp i Hagalunds centrum under fredagsförmiddagen. Textilkonstnären Greta Muuri, som tilldelats Esbo stads konstnärsstipendium, har handlett uppbyggandet av konstverket bland annat i skolor i Esbo under augusti.

Räddningsverket öppnar brandstationernas dörrar för allmänheten på fredagen kl. 15–19. Barn kan pröva släckning med en pytsspruta.

På fredagskvällen från kl. 19 ordnas en konsert utan åldersgräns i Kannusali i Esbo centrum. På scenen ser vi Prinssi Jusuf, Seksikäs-Suklaa, Dosdela och VG+.

På lördagskvällen från kl. 20.30 firas den stämningsfulla Forneldarnas natt på Hanikkas simstrand. Ljuscirkus Spektri kombinerar i sina framföranden på ett spektakulärt sätt dans, musik och konster som utförs med LED-utrustning.

Klassiker från Esbodagen i ny tappning

Museerna i utställningscentret WeeGee bjuder på rikligt med upplevelser i form av olika verkstäder och guidningar. Det är fritt inträde till alla fyra museer på WeeGee både på fredagen och på lördagen.

På fredagen från kl. 15 ordnar Herrgårdsspa Kaisankoti evenemanget Hehkuva ilta på sin härliga gårdsplan. I programmet ingår ett käpphästläger för barn, parkmotion, dans med hulahula-ring, bågskytte, eko-yoga och mindfulness. Thelma von Freymann, som tillbringat sin barndom på gården på 1930–40-talet, berättar om historien. Det är fritt inträde till spat kl. 15–18.

På lördagen kl. 10 uppträder Tapiola Sinfonietta på pop up-konserter under Esbodagsturnén runtom i staden i olika köpcenter och på Entressebiblioteket.

Finska naturens dag firas i Finlands naturcentrum Haltia och dess näromgivning. Programmet är riktat till alla åldrar och temat i år är svampar.

På lördagen kl. 10–14 i Urban Mill och på Aalto Design Factorys gårdsplan bekantar man sig med innovationer och dyker in i uppstartsvärlden. I programmet ingår verkstäder, roliga tävlingar och experiment särskilt för barn och unga.

Lördagskvällen avslutas i den underbara stadsmiljön på Kägelvikens strand i och med att filmen La La Land visas på en filmpicknick från kl. 21.30. Filmen har finsk text.

Esbodagens huvudarrangör är Esbo stad. Programmet koordineras av Stadsevenemang Esbo. Esbodagen möjliggörs av fler än 1 400 arrangörer från olika sammanslutningar, företag och staden.

 

Ytterligare information
esbodagen.fi
Saara Vanhala
espoo.paiva@espoo.fi
Esbodagens producent